Amalia Eriksson

Bakom den populära polkagrisen står en stark kvinna. Amalia Erikson, från Gränna, skapade inte bara en omtyckt produkt, hon lyckades även vända sitt ödestigna liv till framgångsrikt.

Polkagrisen uppfanns i mitten av 1800-talet, bakom denna framgångssaga stod en fattig änka. Hon trotsade fattigdom och ett samhälle där män hade privilegium och kvinnor inte skulle driva företag.

Foto av Amalia Eriksson

Amalia Erikson livsöde

1824 föds Amalia Erikson i Jönköping, hennes mamma arbetar som piga och hennes pappa är hovslagare. När koleran slår till i Jönköping drabbades Amalia av en fruktansvärd tragedi, 10 år gammal förlorar hon en förälder och syskon i epidemin. Nu väntar ett hårt liv. Flickan följer sin mammas fotspår och arbetar som piga i Jönköping, när hennes arbetsgivare beslutar sig för att flytta till Gränna följer hon med och det är här hennes ensamhet skall ta en vändning, i alla fall för ett tag.

Det är nämligen i Gränna som Amalia träffar sitt livs kärlek, skräddaren Anders Erikson. 1857 gifter de sig och det dröjer inte länge förrän familjen väntar tillökning. Drygt ett år efter bröllopet föds tvillingarna, men tyvärr är ett av flickbarnen dödfött. Det är svårt att föreställa sig hur Amalia pendlade mellan sorgen över att förlorat ett barn men också lyckan över att fått lilla Ida till familjen. Denna lycka blir dessvärre inte långvarig, knappt en vecka efter förlossningen dör Anders i dysenteri. Återigen står Amalia ensam och nu har hon inte bara sig själv att ta hand om utan också dottern Ida. Hon har sannerligen inte haft ett lätt liv och det sägs att hon ofta gav uttryck för sitt livsöde genom orden ”ingen är så ensam som jag”.

Kvinnlig företagare på 1800-talet

Amalia måste nu hitta ett sätt att försörja sig själv och dottern, trots motgångar tänker hon klara detta på egen hand.

1800-talets Sverige har långt kvar när det kommer till jämställdhet mellan kvinnor och män. Kvinnor är uteslutna ur näringslivet och får endast starta eget företag om de kan uppvisa särskilda sociala skäl. Amalia ser här en möjlighet och lämnar in en ansökan med önskan om att få driv en bageriverksamhet. Ansökan godkänns, företaget startas och säljer konfektyr till högtidstillfällen med det är också nu polkagrisen uppfinns. I sitt kök bakar hon den idag berömda röd vita karamellen och försäljningen sker i hennes vardagsrum. Hon är duktig på det hon gör och polkagrisstången blir en framgångssaga.

Polkagrisen gör henne förmögen och hon blir även en inflytelserik person för Gränna, så betydande att till och med prins Carl och prinsessan Ingeborg kommer och besöker hennes bageri.

Amalia Eriksons liv måste ses som långt och händelserikt, 1923 avlider hon, då 99 år gammal. Hennes dotter Ida fortsätter i mammans karriärsteg och bakar polkagrisar fram till 1945. Idag hittar du dem begravda sida vid sida på Grännas kyrkogård.

Polkagrisar

Amalias Gränna

Polkagrisen vände inte bara Amalias ödestigna liv, idag är den fortfarande populär. Du kan besöka polkagriskokerier för att se hur bakningen går till, det röd vita originalet säljs fortfarande men har också fått sällskap av en mängd olika smaker och färger.

Grenna Museum finns avdelning med lokalhistoria där du bland annat kan få se Amalia i sitt kök.

 

Follow us on